• Inregistrare
Bun venit pe Hobbygradina Q&A, locul unde primesti raspunsuri la orice intrebare legata de gradinarit si agricultura, de la profesionisti si alti pasionati.

Cum pot scapa de viermii sarma?

0 voturi
a intrebat driada_2004 (120 puncte) May 21, 2011 in categoria Boli si daunatori
  

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

12 Raspunsuri

0 voturi

Ba! Se poate, doar sa vrei si sa ai rabdare:

" Prevenire: să fie atraşi prădătorii naturali, precum chiţcanii, cârtiţele, gândacii răpitori din specia Calosoma sycofanter Carabidae, păsările, broaştele etc. Pământul din grădină trebuie greblat şi afânat în mod regulat. Să se evite aducerea unui strat vegetal proaspăt pe sol.

Combatere: să se instaleze momeli pentru viermii sârmă, iar aceştia odată prinşi să fie îndepărtaţi. Drept momeală se pot folosi de exemplu bucăţi de cartofi sau coji de cartofi, care să fie împinse în pământ cu partea tăiată. Aceste momeli trebuie verificate zilnic, dacă au atras viermi. De asemenea mai pot fi folosite salate pe post de capcane. După ce acestea se usucă, ele trebuie dezgropate cu grijă, iar viermii astfel prinşi trebuie înlăturaţi. Cu ajutorul capcanelor pe bază de feromoni se poate stabili intensitatea invaziei. Dar instalarea acestui tip de capcane presupune nişte cunoştinţe speciale şi de aceea trebuie lăsată în seama profesioniştilor. Folosirea neadecvată şi neprofesionistă a capcanelor cu feromoni poate avea şi efecte negative, putând chiar atrage şi mai mulţi gândaci pocnitori. Combaterea pe cale biologică a viermilor sârmă se poate realiza cu ajutorul prădătorilor naturali, care trebuie atraşi în grădină. Aici trebuie luat în considerare că chiţcanii, care se hrănesc şi cu gândaci pocnitori printre altele, nu sunt în general nişte musafiri bine văzuţi." asta ne spune la un info daunatori

Trebuie avut in vedere sa sarmosu' este un mare amator de umezeala si aciditate, de aceea trecem imediat ce l-am descoperit la "amendarea cu var" sau calcarizare, mai pe limba noastra inglobarea in sol a cenusii, varului, cretei, fainii de oase, adica neutralizarea pamantului, dar atentie! cu masura ca apoi va trebui sa dregem ce-am stricat. asa ca cel mai bine e ca pe tot parcursul iernii sa imprastiem cenusa (o data la 4 saptamani) si coji de ou sfarmate.

In aceeasi nota de capcane sunt momelile: in borcane de 0,25 sau 0,5l punem pe fund resturi de cartof sau sfecla sau morcov, sau toate laolalta, ingropam pana "la buza" borcanele la loc de umbra pe perimetrul locului atacat (cam 10 borcane la suta de m2) si la 2-3 zile culegem trofeele si le distrugem. Si tot asa pe tot parcursul verii adaugand din cand in cand momeala. E o munca destul de laborioasa, dar merita. In ceva timp scapam de aproape 90% din activul de daunatori

Toamna, pe alocuri aruncam gramezi de paie sau balegar ; cand vin gerurile  dam foc acestora si odata cu ele si daunatorilor care se vor strange in numar considerabil in ele, chiar si coropisnite.

Plantati leguminoase (fasole, mazare, soia,dar mai ales bob, sârmosii urasc aceasta planta si se vor retrage). Pastrati curatenia pe tarla, incet dar sigur distrugeti pirul, mai bine prin smulgere decat prin sapare.

La sfarsit de noiembrie, inceput de decembrie, cand sta sa fim amenintati de geruri,  trecem cu o sapatura, dar nu mai adanca de 20cm pentru ca sa aducem la suprafata vierme, gandac , pupa tot ce tine de sarmos dar si de alti daunatori care deja cred ca se pot ascunde de noi pentru iernat, si astfel la frig ei vor pieri, macar o parte dintre ei.

Semanati pe perimetru siderate, de mustar alb ii este cel mai teama. Cel putin asa spun gurile rele laugh

Deci , uite ca se poate si fara chimicaraie! E drept ca mai incetinel, dar cu folos dublu!

sa ai spor

a raspuns phlox (13,650 puncte) May 23, 2011
0 voturi
Va multumesc mult pentru sfaturile care mi le-ati dat.Voi pune in aplicare.
a raspuns anonim Jun 10, 2011
0 voturi
In the copmlciated world we live in, it's good to find simple solutions.
a raspuns anonim Sep 29, 2011
0 voturi
pe langa leguminoase se foloseste mustarul care se seamana toamna si primavara se incorporeaza in sol ca ingrasamant verde.
a raspuns dorin7 (6,100 puncte) Jan 7, 2012
0 voturi
1- pentru 1500mp ce ar fi sa pun la fiecare planta cite in cartof ,cum ar fi?

2-daca pun o mana de uree la radacina unei plante precis nu o sa mai fie a doua zi verde
a raspuns anonim Mar 30, 2012
0 voturi
Puneti la radacina plantei de jur imprejur lame de ras sa isi taie gatul in ele .

Bai terminati cu prostiile aste ca nu stau sa pun capcane cu cartofi sau cu altceva la o suprafata de 2000 de metri patrati( 15000 de fire de rasad)

singura solutie sete insecticidul
a raspuns anonim Apr 17, 2013
0 voturi

1. e vreo legătură între viermii sârmă și limacși?

2. pe limacși am pus sare (când i-am văzut cool ) și i-am lichidat … aproape lichefiat…

3. am văzut niște viermi uriași (ca lungime = cca 20 cm) și destul de grosciori, foarte vioi – se mișcă precum șerpii și la o extremitate au o umflătură – ai zice cap, dar nu se văd ochi…și pe ăștia i-am tratat cu sare, cu mare generozitate… le-am venit de hac… dar câți or fi?

4. e vreo legătură între ăștia și limacși?

a raspuns 2na (920 puncte) Jun 2, 2013
edited 2na Jun 2, 2013
0 voturi
pui sare in gradina???ai curaj ....presara niste praf de var intre randurile de ceapa,usturoi,morcovi....inainte de ploaie[asa cu mana ca si cand pui sare]

ce culoare au viermii aia uriasi???
a raspuns Anda (3,880 puncte) Jun 2, 2013 1 flag

poc smiley să pun o poznă aci… după ce l-am tratat cu sare… așa-s eu, amfitrioană de clasă! angry

am pus, pentru scară, o factură = 20,97 cm… dar mi s-a spus că e râmă

culoare rozalie, dar și vișiniu, inelat, foarte elastic… primul a ieșit din zid… următorii, din pământ

cadavrul de mai sus e în urmă tratării cu sare…

am pus o factură pentru scară… adică, 21 cm

m-am mai liniștit când mi s-a spus că e râmă…

nu știam că râmele sucombă dacă le hrănești cu sare smiley

0 voturi

N-am înțeles de ce-s curajoasă, dacă tratez nepoftiții cu sare? blush

Mă lămurește cineva?

Adică: oxidul de calciu e preferabil clorurii de sodiu?

Am pus var! Limacșii mei sunt imuni: se plimbă pe aleea cu var ca pe bulevard! angry

a raspuns 2na (920 puncte) Jun 3, 2013
edited 2na Jun 7, 2013
–1 vot
Cel mai simplu si ieftin scapi daca inainte de o ploaie pui la radacina plantei aprox. o mana de uree (cantitateea depinde de marimea plantei). Este adevarat ca nu e o solutie ecologica dar metode ecologice nu exista.
a raspuns anonim May 22, 2011
...